Κοινωνικός Ρατσισμός

Posted on Posted in Blog

Ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, είτε από την εθνικότητα, είτε από τη θρησκεία και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στη λειτουργία μιας κοινωνίας σήμερα.
Ο ρατσισμός όμως δεν είναι μόνο φυλετικός, αλλά και κοινωνικός. Εμφανίζεται με πολλές μορφές και εκδηλώνεται παντού ακόμη και μέσα στα σχολεία, τα οποία είτε το θέλουμε είτε όχι αποτελούν καθρέπτη της κοινωνίας μας. Ο κοινωνικός ρατσισμός αποτελεί αίτια βίας στα σχολεία, καθώς οι διακρίσεις είναι εμφανείς με βάση την εξωτερική εμφάνιση, το επίπεδο των σχολικών επιδόσεων, την καταγωγή, την κοινωνική θέση και οτιδήποτε άλλο τείνει να είναι λίγο πιο διαφορετικό από το σύνολο.
Ένα από τα σημαντικότερα αίτια που καλλιεργεί το φαινόμενο του ρατσισμού είναι το χαμηλό πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο πολλών ανθρώπων που εμποδίζει τον άνθρωπο να προσεγγίζει ηθικά και συναισθηματικά τον συνάνθρωπό του και ενισχύει την ανισότητα και την κυριαρχία του ισχυρού. Επίσης οι προκαταλήψεις απέναντι σε ομάδες ανθρώπων ενισχύουν το φαινόμενο του ρατσισμού καθώς και η έλλειψη σεβασμού και γενικά καλλιέργειας των ανθρωπιστικών αξιών.
Όλα αυτά έχουν σαν συνέπεια να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες και να προσβάλλεται η ανθρώπινη προσωπικότητα. Επίσης ο ρατσισμός οδηγεί στην περιθωριοποίηση ατόμων και ομάδων με αποτέλεσμα να χάνει η κοινωνία ένα ιδιαίτερα σημαντικό και πολλές φορές ικανό δυναμικό που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη και ευημερία.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ρατσισμού θα πρέπει οι γονείς στο στενό περιβάλλον της οικογένειας να διαποτίζουν τα παιδιά τους με ανθρωπιστικές αρχές. Έτσι το άτομο από τη νεαρή ηλικία θα μαθαίνει να σέβεται το συνάνθρωπό του. Μόνο λοιπόν με την εξάλειψη κάθε είδους διάκρισης θα μπορέσει να κυριαρχήσει η ειρήνη, η συνεργασία και η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *